Natuevo Αλόη Χίου

ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΥΓΕΙΑΣ / Λ. Βεΐκου 30 Γαλάτσι

φωτογραφικό υλικό Δημήτρη Αντωνόγλου

H Natuevo ξεκίνησε το 2012, όταν στον παλιό αμυγδαλεώνα του βιολογικού αγροκτήματος Φετοκάκη, φυτεύτηκαν φυτά Aloe Vera Berbadensis Miller. Τα πρώτα φυτά άνθησαν το 2014. Τότε άρχισαν και οι δοκιμές ανάπτυξης της συνταγής του χυμού. Η συνταγή του φυσικού χυμού aloe vera δημιουργήθηκε στην προσπάθεια να βρεθεί ο πιο άμεσος και φυσικός τρόπος για να πίνεται η γέλη της αλόης και να απολαμβάνονται όλες οι θεραπευτικές ουσίες αυτού του ιδιαίτερου φυτού. Στο χυμό αλόης προστέθηκε χυμός λεμονιού το οποίο λειτουργεί σαν φυσικό συντηρητικό και το μαστιχέλαιο για να θυμίζει τον τόπο καταγωγής του προϊόντος δίνοντάς του άρωμα Χίου.

Η παραγωγή

φωτογραφικό υλικό Δημήτρη Αντωνόγλου

Κάθε εβδομάδα, ο χυμός αλόης της natuevo, παράγεται την ίδια μέρα της συγκομιδής, με σκοπό να βρίσκεται την επόμενη μέρα φρέσκος στο ράφι του ψυγείου, χωρίς χημικά συντηρητικά. Η συγκομιδή των φύλλων γίνεται νωρίς το πρωί όπου από το φυτό κόβονται τα μεγάλα εξωτερικά φύλλα και μπαίνουν σε ψάθινα καλάθια για να μεταφερθούν έξω από τον χώρο παραγωγής.

Αφού μεταφερθούν τα φύλλα στο εργαστήρι, καθαρίζονται εξωτερικά και πλένονται πολύ καλά. Στην συνέχεια μεταφέρονται με τελάρα στο εσωτερικό του εργαστηριού οπού αφαιρείται το εξωτερικό περίβλημα των φύλλων και η αλοϊνη.

Τα καθαρά κομμάτια αλόης μπαίνουν σε blender, όπου χυμοποιούνται και στη συνέχεια ανακατεύονται με συμπυκνωμένο χυμό λεμονιού και μαστιχέλαιο κατά την ομογενοποίηση. Μετά την εμφιάλωση ακολουθεί η παστερίωση με τον παραδοσιακό τρόπο και ο χυμός μπαίνει στο ψυγείο όπου διατηρείται για 2 μήνες.

Κατανάλωση – Σύσταση

φωτογραφικό υλικό Δημήτρη Αντωνόγλου

Προτείνεται να καταναλώνονται 50ml κάθε πρωί με άδειο στομάχι. Ο χυμός πίνεται είτε σκέτος, είτε αραιωμένος με νερό ή άλλον χυμό. Περιέχει 99% γέλη από φρέσκα φύλλα aloe vera barbadensis miller βιολογικής καλλιέργειας, 1% βιολογικό συμπυκνωμένο χυμό λεμονιού και μαστιχέλαιο τα οποία ενισχύουν την αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση της αλόης.

Η Aloe Vera είναι πηγή βιταμινών, με κυριότερες τις Β, C, Ε και β-καροτίνη (πρόδρομο της βιταμίνης Α). Περιέχει μέταλλα και ιχνοστοιχεία, κυρίως μαγνήσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, σίδηρο και σελήνιο, αλλά και αμινοξέα, που είναι οι «οικοδομικοί λίθοι» των πρωτεϊνών. Επίσης, είναι πλούσια σε σακχαρίτες, ένζυμα που βοηθούν στη διάσπαση της τροφής, στερόλες, ανθρακινόνες (παυσίπονες ουσίες) και σαλικυλικό οξύ.

Ευεργετικές ιδιότητες του χυμού αλόης

Οι ευεργετικές ιδιότητες που φαίνεται πως έχει ο χυμός αλόης είναι πολλές και εντυπωσιακές:

  • Είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, τα οποία καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και ενισχύουν τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος. Παράλληλα έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
  • Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία και βοηθάει στην αποβολή τοξινών από τον οργανισμό μας.
  • Δρα ουσιαστικά στις διαταραχές του πεπτικού συστήματος όπως η καούρα, τα έλκη και το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Συγκεκριμένα καταπραΰνει τον οισοφάγο και ελαττώνει τις ενοχλήσεις της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Παράλληλα η αλόη βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου και στην δυσκοιλιότητα. Περιέχει ανθρακινόνες γλυκοσίδες Α και Β, που είναι ισχυρά φυσικά καθαρτικά.
  • Ενισχύει την στοματική υγιεινή και βελτιώνει σημαντικά την υγεία των ούλων. Μελέτες έχουν δείξει πως μπορεί να βοηθήσει στην γρήγορη επούλωση μετά από εγχειρήσεις που αφορούν τα δόντια.
  • Εργαστηριακές έρευνες έχουν δείξει πως ο χυμός αλόης δρα ευεργετικά σε χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης, ή, οι καρδιολογικές. Σύμφωνα με αυτές τις έρευνες η καθημερινή κατανάλωση μισής μόλις κουταλιάς χυμού, σε περίοδο 14 εβδομάδων, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κατά 45%. Κάτι παρόμοιο ισχύει και με τα επίπεδα της χοληστερόλης.
  • Συμβάλει και στην καλύτερη εικόνα του δέρματος μια και το βοηθάει και εσωτερικά βελτιώνοντας την ελαστικότητά του, προστατεύοντας από τους περιβαλλοντικούς ρύπους και εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες.

Προφυλάξεις και παρενέργειες του χυμού αλόης:

Παρόλο που η αλόη θεωρείται ένα ασφαλές φυτό πρέπει να το χρησιμοποιείται σωστά και να ακολουθείτε τις οδηγίες του ιατρού ή του φαρμακοποιού, γιατί η παρατεταμένη ή υπερβολική χρήση της μπορεί να έχει παρενέργειες ή να προκαλέσει κάποια αλληλεπίδραση με άλλα βότανα και φάρμακα.  Πολλοί επιστήμονες είναι επιφυλακτικοί γιατί οι έρευνες βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη.

Όταν η αλόη βέρα χρησιμοποιείται για επάλειψη στο δέρμα, θεωρείται ασφαλής, αρκεί ο χυμός να μην μπαίνει κατευθείαν πάνω σε εκτεταμένη ανοιχτή πληγή. Το ενδεχόμενο να προκαλέσει κάποια αλλεργική αντίδραση είναι σπάνιο. Από την άλλη, η κατανάλωση αλόης βέρα από το στόμα θέλει προσοχή, γιατί μπορεί να προκαλέσει κράμπες και διάρροια.

Oι γυναίκες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, αλλά και όσοι έχουν προβλήματα, όπως πόνους στην κοιλιά, ιστορικό ειλεών ή αλλεργία στο σκόρδο, στο κρεμμύδι και σε άλλα φυτά της οικογένειας αυτής, πρέπει να αποφεύγουν την αλόη βέρα.

Η αλόη βέρα μπορεί να αλληλεπιδράσει με την υδροκορτιζόνη, τα διουρητικά, τα αντιπηκτικά και με τα φάρμακα για το διαβήτη. Έτσι, μπορεί, για παράδειγμα, να βελτιώσει τη λειτουργία του παγκρέατος, με αποτέλεσμα να χρειαστεί προσαρμογή της δόσης ινσουλίνης. Λόγω της καθαρτικής της δράσης, μπορεί ακόμα να ρίξει τα επίπεδα του καλίου στο αίμα και να προκαλέσει αρρυθμίες ή να επηρεάσει την απορρόφηση πολλών φαρμάκων.

ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΥΓΕΙΑΣ / Λ. Βεΐκου 30 Γαλάτσι